Les empreses biomèdiques a Catalunya aconsegueixen 102 milions d'inversió el 2017

comunicacio@cataloniabioht.org,

Les empreses biomèdiques catalanes van atraure inversions per valor de 102 milions d'euros durant el 2017, amb un promig de 3,4 milions per operació, que els permetran avançar en el desenvolupament de fàrmacs i tecnologia mèdica innovadora tal com reflecteix l'Estudi d'inversió en biomedicina a Catalunya 2018: Èxits i reptes de futur que han presentat avui CataloniaBio & HealthTech i EY a Barcelona. A l'acte hi han participat més de 60 emprenedors, inversors i professionals del sector. 

El capital de risc segueix sent la principal font de finançament de les empreses que desenvolupen productes (33%), mentre que les de serveis opten pel deute privat (74%). La major part d'inversors són de Catalunya (76%), tot i que cal remarcar l'augment de capital internacional (del 12% el 2016 al 16% el 2017). 

Els experts en capital risc destaquen que el 2017 ha deixat resultats positius i diverses millores que van més enllà de la xifra d'inversió. Concretament, els inversors afirmen que hi ha tres tendències importants consolidades: rondes més grans, més participació dels fons internacionals i evolució qualitativa dels equips directius. En relació a l'equip, cal matisar que s'analitzen cada cop més les capacitats d'altres membres com el director científic i el director mèdic ja que es consideren clau per a la implementació d'estudis clínics. 

El 2017 es van signar 32 contractes de llicència a través dels quals les empreses preveuen uns ingressos potencials de 13 milions d'euros. Com a cas d'èxit, a inicis de 2018, destaca la venda d'STAT-Diagnostica. L'empresa catalana ha completat tot el procés: des de la seva fundacio com a start-up, passant per l'aprovació reguladora del seu producte de diagnòstic, fins a ser venuda al grup corporatiu holandès Qiagen.

Jaume Amat, president de CataloniaBio i CEO d'Specipig, remarca la bona tendència de la inversió a les empreses biomèdiques a Catalunya i el volum d'inversió estrangera: “Tenim més fons internacionals que busquen invertir a la bioregió. Esperem que la seva aportació sigui major en un futur proper perquè preveiem un nombre significatiu d'empreses que obriran rondes de finançament en fase avançada que no es poden cobrir només amb els inversors locals”. En aquest context, l'ecosistema haurà de reforçar la seva visibilitat internacional. 

Per la seva part, Silvia Ondategui-Parra, Sòcia Global de Life Sciences d’EY, destaca que “El sector biomèdic català avança en la seva consolidació, en un context global en el qual la indústria té el repte de demostrar el valor de la innovació, incrementar l'eficiència de la seva R+D, fer front a la creixent pressió reguladora, i assegurar la seva estratègia competitiva davant l'entrada al sector de nous competidors procedents de l'entorn digital”.

Més a prop del 'Market Access'

L'estudi de CataloniaBio & HealthTech i EY ha identificat també que el pipeline de les empreses va evolucionar fins a etapes d'R+D més avançades al llarg de 2017. Més concretament, el 7% dels projectes de les biofarma es troben en fase d'aprovació reguladora, el 26% dels projectes de les farma en fase d'aprovació-mercat, i el 19% dels projectes de les MedTech ja s'han introduït al mercat. El camp terapèutic predominant és l'oncologia (30%), seguit del sistema nerviós, malalties infeccioses, cardiovascular i respiratori.

Un dels objectius de CataloniaBio & HealthTech és impulsar les col·laboracions perquè la recerca d'excel·lència passi de l'acadèmia a l'empresa per arribar el més ràpid possible als pacients. En aquest sentit, les empreses de l'ecosistema van signar 146 projectes col·laboratius amb altres agents del sector el 2017, seguint la línia de 2016. Els centres de recerca i les universitats han estat l'elecció en un 56% dels projectes, les empreses de nova creació (spin-off o start-ups) el 27% i altres entitats el 17% restant.

Noves empreses d'inversió en salut a Catalunya

Les firmes d'inversió catalanes —entre les quals hi ha Alta Life Sciences, Caixa Capital Risc, Genesis Ventures, Healthequity, Inveready i Ysios Capital— van realitzar 31 operacions valorades en 56 milions d'euros, principalment en descobriment de fàrmacs. El valor d'aquestes operacions va augmentar un 74% respecte el 2016. A més, els primers mesos de 2018 s'ha anunciat la creació d'Asabys Partners a Barcelona, que preveu crear un fons de 60 milions d'euros, i un dels grups de referència com és Inveready està a punt de llançar el fons Biotech III amb 25 milions d'euros.

L'estudi de CataloniaBio & HealthTech i EY

L'Estudi d'inversió en biomedicina a Catalunya es publica cada any amb l'objectiu de recollir els principals indicadors i disposar d'una anàlisi de la inversió empresarial de l'ecosistema biomèdic català per posar-lo en valor i fer-lo més atractiu per als inversors, empreses i talent internacional. És una iniciativa de CataloniaBio & HealthTech amb la col·laboració d'EY, una empresa de referència internacional que ha permès dotar-lo de metodologia, rigor i fiabilitat.

CataloniaBio & HealthTech té la seu al Parc Científic de Barcelona (PCB).

DESCARREGA L'ESTUDI



Foto: Jaume Amat i Silvia Ondategui-Parra durant la presentació al Cercle d'Economia a Barcelona.

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte
Modificar cookies