CEOs de CataloniaBio & HealthTech es reuneixen per reflexionar sobre el sistema de salut des d’una mirada europea

comunicacio@cataloniabioht.org,


Una vintena de CEOs de CataloniaBio &HealthTech es van reunir el dimarts 10 d’octubre, al HUB cambraDigital (Cambra de Comerç de Barcelona), en la darrera edició del CEO Council. El convidat especial en aquesta edició ha estat Xavier Prats, actualment president del Patronat de l’Hospital de Sant Pau (Barcelona); la benvinguda i moderació de la conversa ha estat a càrrec de Joan Puig de Dou, CEO de Kymos i President de CataloniaBio & HealthTech.

La sessió amb Xavier Prats és la quarta convocatòria de CEO Council d’aquest 2023, aquest cop analitzar el sistema de salut des d’una òptica europea. Actualment presideix el Patronat de l’Hospital de Sant Pau, però Prats ha exercit la major part de la seva carrera professional a la Comissió Europea a Brussel·les, entre altres, com a director general de salut i seguretat alimentària (2015-2018).  Aquesta darrera edició complementa les converses en anteriors CEO Council, amb Antón Costas, amb BoiRuiz i amb Núria Mas com a convidats.

Xavier Prats va repassar els trets principals de les diverses tradicions de sistemes sanitaris a Europa i va reflexionar com, avui en dia, cada cop s’apropen més els uns als altres, ja que els impulsors de la salut també ho estan fent: el mateix tipus de malalties, l’envelliment, la tecnologia com a aliada i la gestió del talent. Després de revisar algunes semblances i diferències en xifres entre els diversos països europeus, es va centrar en les accions i polítiques en matèria de salut per part de la Unió Europea. En aquest sentit, Prats va compartir conclusions de la seva experiència a Brussel·les: què fa i què pot fer la UE en polítiques de salut? Com ho veuen els estats membres i quins són els balanços de legitimitat? Com ho veuen els gestors de la salut dels estats membres? O quin marge hi ha des de la UE, per exemple, per intervenir en polítiques de gestió de fàrmacs.

Acotant la mirada a l’estat espanyol i a Catalunya, en concret i alhora des del punt de vista de la relació amb la UE, Prats va fer una fotografia de l’estat de les polítiques sanitàries i de la salut del sistema. Finalment es va centrar en el cas de l’Hospital de Sant Pau, la seva ocupació actual, com a exemple paradigmàtic d’algunes de les qüestions que cal abordar en matèria de gestió sanitària. Després d’aquest retrat, i de compartir la seva visió i experiències, es va obrir el debat amb els assistents, que van tractar qüestions tan diverses com l’encaix de les polítiques vers la UE, l’estat dels hospitals terciaris i de l’atenció primària al país, l’entrada i acollida de les polítiques de gènere a l’entorn sanitari, o l’encaix de les col·laboracions politico-privades a l’ecosistema.

Xavier Prats va tancar el seu discurs fent menció d'una associació en la què està implicat i de la qual volia compartir la tasca amb l'audiència del CEO Council. Es tracta de Dones Mentoresuna associació sense ànim de lucre que treballa per la erradicació de les violències masclistes aplicant mentoria amb perspectiva de gènere. Va ser fundada a Barcelona l’any 2017 per Lores López, impulsada per la convicció que ningú entén millor la lluita, les necessitats i les esperances d'una víctima de violència masclista que una altra víctima. La mentoria per part de dones voluntàries amb experiència de violència de primera mà és la manera més eficaç d'ajudar a altres dones supervivents vulnerables a assolir la independència econòmica i emocional i a convertir-se en membres plenament actius de la societat.

Un cop més, una mostra de la importància de disposar d’espais per a la reflexió i el debat, que permeten conversar i compartir opinions sobre temes d’interès, alhora que ajuden a estrènyer les relacions entre els diversos actors del sistema. A través d’aquests espais de trobada CataloniaBio & HealthTech treballa per enfortir l’ecosistema de salut a Catalunya.

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte
Modificar cookies