El 60% de la inversió en capital risc en el sector salut a Catalunya el 2023 prové de capital internacional

comunicacio@cataloniabioht.org,


Després de dos anys d’eufòria, el 2023 va reflectir una correcció en el mercat inversor que va immobilitzar la major part del capital. Tot i això, els inversors auguren un increment del nombre i la qualitat de les operacions per aquest 2024, segons indica L’Estudi sobre la inversió en el sector Salut a Catalunya 2023, elaborat per CataloniaBio & HealtTech i EY, i presentat avui en el marc de la celebració de la segona edició del Connection Day, a La Farga de L’Hospitalet de Llobregat.

El capital risc, tot i haver patit una davallada, ha estat la primera font de finançament, contribuint a més de la meitat de la inversió total, amb el 51,8%, del qual gairebé el 60% compta amb la participació internacional. Els ajuts públics, que el 2023 es van duplicar, es situen en segona posició dels instruments emprats per a la inversió, amb 60,8 milions d’euros. L’estudi també destaca l’entrada de 15 nous inversors nacionals en el sector, atrets especialment pels subsectors de la biotecnologia i el digital health. En paral·lel també es va registrar un rècord històric en el capital aixecat a través d’operacions de deute, amb una suma de 28 milions d’euros; una disminució de les rondes d’inversió, alhora que es van prolongar en el temps; i una gran quantitat d’inversió no visible públicament a través de rondes internes, extensions de projectes ja existents o conversions internes de fons. Això implica que l’any passat hi va haver una considerable inversió en portfoli que va passar desapercebuda.

Les polítiques monetàries restrictives internacionals, la inflació, la volatilitat del mercat i altres factors com la guerra a Ucraïna van posar en alerta els fons d’inversió, que van optar per frenar els actius. Tot i això, l’any passat es va observar un creixement important en la inversió internacional en el sector biotecnològic, amb un increment del 46%, amb un total combinat de 79.748 milions de dòlars invertits als Estats Units i Europa. En l’àmbit europeu, malgrat que l’increment es va situar en el 37,7%, assolint els 11.194 milions de dòlars, encara no s’han recuperat els nivells previs a la pandèmia.

Les dades sobre inversió en start-ups a Catalunya van assolir una inversió de 220 milions d’euros, una xifra que manté una tendència d’inversió superior a les dades registrades prèvies a la pandèmia, amb un creixement superior al 96% des del 2018. Aquestes dades indiquen una recuperació més ràpida de les inversions en el sector salut a Catalunya que a nivell europeu. En aquest entorn, les ampliacions de capital van predominar com a mètode d’inversió, tant a escala global com a Catalunya, on el crowdequity va experimentar un augment del 13%, convertint-se en una via de finançament destacada.

Segons l’estudi, el desemborsament de capital a Catalunya va créixer dels 33,22 milions d’euros el 2022 als 48,60 milions l’any passat, incrementant-se la inversió local en un 46,2% i quadruplicant-se respecte als últims quatre anys. La major part d’aquestes inversions es van concentrar, tant a nivell global com a Catalunya, en empreses biotecnològiques (48% i 53% respectivament), seguides de les de tecnologia mèdica (24% i 26% respectivament) i de les de l’àmbit de digital health, que a Catalunya han incrementat en un 61,5% les Inversions respecte del 2022, assolint una inversió de 63 milions d’euros, una xifra que pràcticament iguala el seu màxim històric del 2021, que va ser de 64 milions d’euros.

L’anàlisi també indica que gairebé el 18% de les empreses del camp de la salut ha invertit en oncologia, com ja succeeix des del 2016. Seguint en importància, el 12% de les empreses ha invertit en sistema nerviós central, un 3,2% més que l’any anterior, un àmbit on la inversió s’ha incrementat un 96% entre el 2018 i el 2023. La tercera posició l’ocupen les empreses del sistema respiratori, amb un 9% de les inversions. Altres àrees que també han resultat atractives, han estat el de l’otorrinolaringologia i la visió. Aquestes dades destaquen com Catalunya està alineada amb les tendències globals.

Els inversors participants en l’enquesta de l’estudi auguren el 2024 com un any marcat per un creixement intens, amb un increment tant en la qualitat com en la quantitat de les oportunitats inversores. D’altra banda, la inversió a Catalunya ha despertat l’interès d’inversors internacionals, que ja han començat a operar en el territori català. En aquest context, es preveu una intensificació de la participació dels inversors nord-americans i europeus en fases d’inversió avançades, fet que reflecteix una confiança en la solidesa, grau de maduració i potencial de creixement del sector de la salut a Catalunya.

Pel que fa al finançament de les start-ups, l’estudi observa que els fundadors (89%) assumeixen gairebé tot el cost inicial, disminuint gradualment la participació fins arribar al 65% a la primera ronda i al 47% a la segona ronda. El subsector biotecnològic és el que experimenta la major dilució en aquests processos de finançament. En aquest sentit, la tecnologia mèdica emergeix com el segment amb major proporció d’accionistes catalans (89%), seguida de les biotecnològiques (79%) i de les farmacèutiques (74%).

La qüestió de gènere continua sense trobar l’equilibri. Tot i que s’ha observat un lleuger increment en la presència de dones a l’àmbit de la salut, amb un 54% del total de professionals, un 3% més respecte a l’any anterior, destaca una retracció de la representació femenina en posicions directives, amb només un 38% ocupant càrrecs executius de primera línia, un 4% menys que el 2022. Tanmateix, s’ha de remarcar que en el 46% de les empreses, la meitat o més dels càrrecs directius estan ocupats per dones, tot i que encara hi ha un 20% de companyies que no tenen cap dona en l’òrgan de gestió.

L’informe impulsat per CataloniaBio & HealthTech, i EY, també indica que Catalunya segueix destacant com el principal centre d’inversió en R+D en el sector de la salut, concentrant el 52% del global. El sector farmacèutic lidera les inversions en recerca i desenvolupament, destinant un 63% del pressupost, seguit de molt a prop per les empreses de tecnologia mèdica, que hi dediquen el 50%. A nivell internacional, la inversió en projectes d’R+D es consolida com la segona opció de preferència per a les empreses, amb una mitjana del 25%, tot i que la inversió en altres regions espanyoles ha experimentat un creixement del 10% en comparació amb el 2022.

L’estudi també mostra les inquietuds de les empreses pel que fa a la limitació de recursos físics, que afecten al seu creixement i desenvolupament. Entre elles destaca la percepció generalitzada que no compten amb espais suficients i adequats, neguit que afecta sobretot a les empreses del sector salut que compten amb laboratoris amb nivells de bioseguretat actual, laboratoris humits i secs, així com sales blanques. Aquesta constatació suggereix la necessitat d’avaluar i millorar la capacitat d’infraestructura per a aquestes instal·lacions específiques, a fi de garantir un entorn laboral òptim per als treballadors.

L’edició d’enguany de l’estudi incorpora una anàlisi detallada del panorama fiscal i dels incentius a la recerca, desenvolupament i innovació vigents a Catalunya, comparant-los amb Flandes, Suïssa, Suècia i Dinamarca. Les conclusions destaquen que Catalunya i Suïssa són les geografies que més beneficien els rendiments personals, amb una taxa impositiva marginal efectiva del 46% i el 54,1% respectivament. D’altra banda, Catalunya ocupa una posició intermèdia pel que fa a la pressió fiscal exercida sobre les empreses.

“Tenim plena confiança en la fortalesa de l’ecosistema d’empreses biotecnològiques i de tecnologia sanitària. Veiem molta gana de part dels inversors i esperem que els propers mesos es continuïn confirmant transaccions rellevants. En particular, Catalunya continua demostrant la seva capacitat per mantenir i reforçar el seu posicionament com a hub emprenedor i captador d’inversió, i esperem que es mantingui els propers anys. A més, si la situació macroeconòmica s’esclareix, amb una baixada de tipus i s’estabilitza el context geopolític, esperem que es desbloquegin moltes transaccions i que hi hagi una segona meitat de l’any molt activa”, declara Borja Sangrador, soci d’EY Healthcare and Life Sciences.


Foto: Representants de CataloniaBio & HealthTech i EY, impulsors de l'estudi

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte
Modificar cookies